Tam bir yıl önce hayatımıza giren pandemi koşullarıyla birlikte sosyal, psikolojik ve ekonomik ilişkiler hemen onun yerinde birçok değişim yaşadı ve yaşamaya devam ediyoruz. Kalıcı yeni tanıştığımız durumun yarattığı şok etkisi ve sonrasında başlayan hayatta kalabilmenin sağladığının getirdiği bir mücadele ve bocalama süreciyle birlikte etkinin devamının yanında yavaş yavaş olanlar da bulunup çalışmaya başladığımız bir dönemde içine girmiş durumdayız. Pandemiyle birlikte gelen işsizlik durumu veya işsiz kalma korkularında aşırı bir yükseliş gözlemlenmeye başladı, bu dönemde bu süreç fırsata çevrilebilen ve yeni iş olanakları yaratabilen bir kesimin de umutlu olması mümkün.
İşten ayrılma belgesinden biraz irdeleyecek olursa bu süreçte çalışan gönüllü ya da gönülsüz olarak iki kez çalışabilir. Bu bölgedeki yapının oluşumundan ayrılma davranışını psikolojik olarak şekillendirenler, ekonomik gelişimler ve demografik olabilirler olarak grup altında toplamışlardır (Perez, 2008). Psikolojik programın kişinin işten çıkması, emeğinin yere bağlılığı, iş güvenliğinin serbest bırakılması ve çalışanların çalışanların motive edilmesi için sunulan çeşitli psikolojik öneriler ve teşviklerden oluşmaktadır. Pandemi sürecindeki iş değişimi veya ayrılma kopmasının en temel arıza faktörü olan ekonomik gelişmemişse çalışan kişiye verilen maaşın yeterliliği veya ödemelerin bir düzeni devam ediyor, başka iş akışlarının ortaya çıkması ya da zayıflık olarak ele alınması. Son olarak çalışanın yaşının değiştiği ve çalışmanın güncel demografik bölümlerinin bölümünde kişinin ayrıldığından ayrılma durumlarını söz etmek mümkündür. Morrell ve arkadaşlarının yaptığı araştırma, gelişmeye göre gönüllü ayrılma davranışı kişinin işinden hoşnutsuzluğundan kaynaklanır, yardımlaşmanın ve çalışılan yerle yeterince özdeşim kurumlamasından kaynaklanan kişinin kendi isteğiyle gerçekleştirdiği bir durumdur. Gönülsüz ayrılma ayrılma çalışması ise çalışan kişinin yetersiz performansı ve başarısızlığının sıra yanı özellikle pandeminin en fazla sebep olduğu tesisler iş yapamama nedeniyle giderleri kısması ya da küçülme stratejilerini takip etmesinden dolayı yönetim tarafından yönetilen son kurtarıcıdır.
Özellikle pandemi sürecinin olumsuz sonuçları arasında yer alan işsiz kalma riski veya iş değişimine gitme durum bireylerinde gelecek kaygısıyla birlikte yaşanan ekonomik sıkıntıların dönüşleri arasında bulunabilir, panik atak ve anksiyete problemlerinin görülme oranlarında ciddi artışların söz konusu olduğu kayıtlıdır. Bu nedenle aile ilişkilerinin ve sosyal desteğin bu süreçte oldukça önemli olduğu ve iş kaybı yaşayan ya da iş değişikliğine devam etmesi gerekiyor, kalan kişilerin bu kaynakları kullanabiliyor olma becerisine sahip olmasının bilimsel bir yolu var. Son olarak işsizliğin veya iş değişiminin getirdiği yoğun stres ve kaygı durumuyla başa çıkmak ve sahip olunan iyileşmenin var olması ve problemlerin çözümü için psikolojik destek seçeneğinin de göz önünde bulundurulması önem arz etmektedir.
Ayrıntılı bilgi veya randevu almak için; 0532 307 97 40 numaralı telefon üzerinden iletişim sağlayabilirsiniz.